TBK m. 344/3 uyarınca, taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hakim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
Madde lafzında geçen beş yıldan sonra yenilenen ifadesinden 344/3 hükmünün ancak beş yıllık kira süresinin ilk kez yenilendiği durumlarda geçerli olacağı anlaşılabilecek ise de öğretide beş yıldan önce yapılan yenilemelerle beşinci yılın dolması durumunun da bu hükmün kapsamında olduğu ifade edilmiştir. Böylece örneğin, bir yıllığına yapılmış ve dört kez yenilenmiş kira sözleşmesi bakımından beşinci yenileme dönemi için madde 343/f.3 kapsamında belirlenebilecektir.
Öğretide bizim de katıldığımız bir görüş, madde 344/f.3 hükmünün, taraflarca kira bedeli artışı konusunda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli bir kira sözleşmesinde de uygulanabileceği yönündedir. Buna göre, örneğin 8 yıllık bir kira sözleşmesinde ilk beş yıl boyunca taraflar artış oranı belirlemişse 344/1/c.2 uyarınca kira bedeli arttırılacak, artış oranı kararlaştırılmamışsa 344/2 madde uygulanmayacak 138.madde hükmü uyarınca uyarlama davası açılabilecektir. 5 yıldan sonra ise 344/3 uyarınca bedel tespiti istenebilecektir.
Başka bir görüş ise beş yıldan uzun süreli kira sözleşmesinde her bir yıl için sözleşme ile kira artış oranının kararlaştırılmış olması durumunda da taraflarca kararlaştırılan artış oranına itibar edilmesi gerekeceği ve beşinci yıl dolduğunda madde 344/f.3’e başvurulamayacağı görüşündedir. Zira bu görüşe göre, madde 344/f.3’de geçen “anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın” ifadesi yenileme durumuna özgüdür.
Türk Borçlar Kanunu madde 344/f.3’ün metninde geçen, “…bundan sonraki her beş yılın sonunda…” ifadesini, öğretide bir görüş, Türk Borçlar Kanunu madde 344/f.3’e göre artışın on ikinci uzamış kira yılında, sonrasında da on sekizinci kira yılında yapılması gerektiği şeklinde anlamaktadır.
Diğer bir görüş ise bedel tespitinin Kanunun açık ifadesi karşısında, her beş yılda bir yapılması mümkün olduğu için, bu davanın onuncu ve on beşinci yılların sonunda açılabileceğini ifade etmektedir. Bu durumda da, bedel tespiti davası sonunda belirtilen oranlar, on ikinci ve on sekizinci kira yılına değil, on birinci ve on altıncı kira yılına ilişkin olarak uygulanabilecektir.
Kanımızca, bu düzenlemeyi, kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren toplamda beş yıl geçtikten sonra yenilenen ilk dönemde (yani altıncı kira yılı için) kira bedeli hâkim tarafından belirlendikten sonra, kira bedelinin artık altıncı yenileme yılını takip eden beş yılın sonunda tekrar hâkim tarafından belirleneceği şeklinde anlamak gerekir.