10 Nisan 2025, Perşembe
986

1-SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU NEDİR?


5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu, üye sigorta kuruluşları ile sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları, bağımsız sigorta hakemleri aracılığı ile adil, tarafsız ve hızlı bir şekilde çözmeyi amaçlayan bir kurumdur.
 

2- SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, komisyon sitesinde bulunan online başvuru menüsünden yapabilir ve size verilen başvuru numarasından takibini gerçekleştirebilirsiniz. Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16 ıncı maddesi uyarınca Komisyona başvuruların başvuru formu doldurularak yapılması zorunludur. Bu kapsamda, online başvuru sistemi üzerinden dolduracağınız form ve başvuru dilekçesini sisteme yükleyerek göndermeniz gerekmektedir. 

 Tahkim sistemine üye bir sigorta kuruluşu ile uyuşmazlık yaşadığınızda öncelikle bu uyuşmazlığın çözümü için ilgili sigorta kuruluşuna başvurmanız gereklidir. Sigorta kuruluşunun başvurunuza cevaben gönderdiği nihai yazı talebinizi karşılamadıysa veya sigorta kuruluşundan 15 iş günü (Trafik Sigortasında 15 gün) içinde yazılı bir cevap alamadıysanız, kuruluştan aldığınız cevabi yazı (sigorta kuruluşu size cevap vermediyse sigorta kuruluşuna başvuruda bulunduğunuzu kanıtlayan belgeler) ve iddianızın ispatına yarayacak diğer belgelerle birlikte Komisyona başvurabilirsiniz.

3-HANGİ UYUŞMAZLIKLAR İÇİN SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU YAPILAMAZ?

Mahkemeye, Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca tahkime veya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne intikal etmiş uyuşmazlıklar hakkındaki başvurular Komisyon tarafından değerlendirilmeyecektir. Bu nedenle daha önce mahkeme, tüketici hakem heyeti veya tahkime başvurulmuş bir uyuşmazlık Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için uygun olmayacaktır. 

4-SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAK NEDİR?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurunuzda aşağıdaki belgelerin yer alması gerekmektedir:

  • Web sayfasından veya komisyondan temin edilerek eksiksiz olarak doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formu (online başvuru ile form online temin edilmekte, başvuru esnasında başvuru formu bölümünde bulunan başvuru dilekçenizin sisteme yüklenmesi gerekmektedir.)
  • Başvuru sahibi gerçek kişilerin geçerli bir kimlik belgesinin (nüfus cüzdanı, ehliyet, vb. ) fotokopisi
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka makbuzu örneği
  • Sigorta kuruluşunun başvurunuzu kısmen ya da tamamen olumsuz sonuçlandıran şirket yetkililerince imzalanmış nihai cevap yazısı veya başvurunuzu yaptıktan sonra kuruluşun 15 iş günü ( trafik sigortasında 15 gün )sonunda yazılı cevap vermediğinin ispatına yönelik belgeler. (noter ihtarnamesi, iadeli taahhütlü posta veya kargo alındısı, sigorta kuruluşunun evrak kayıt tarihini gösteren suret)
  • Sigorta kuruluşuna göndermiş olduğunuz müracaat yazısı.
  • Kuruluştan aldığınız cevabın taleplerinizi neden karşılamadığının detaylarını içeren açıklamalarınız ile komisyona başvurunuzla ne talep ettiğinizi açık ve somut olarak gösteren beyanınız (bu hususlar başvuru formunda da yer alabilir)
  • Uyuşmazlık konusunda haklılığınızı destekleyen diğer tüm belgelerin okunaklı birer sureti (mevcut ise sigorta sözleşmesi/poliçesinin bir sureti ile birlikte)
  • Avukat aracılığıyla yapılan başvurularda vekaletnamenin aslı veyahut vekil tarafından onaylanmış örneği, vekalet suret harç makbuzu ve baro pulu

5-SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU ÜCRETİ NE KADARDIR?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılırken yatırılması gereken başvuru ücreti başvuru yapılan uyuşmazlık miktarına göre değişmekte ve her yıl güncellenmektedir. 2025 yılı için Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru ücretleri aşağıdaki gibidir:

Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL)    Başvuru Ücreti (TL)

0 - 6.500                                         400
6.501 - 13.000                                800
13.001 - 65.000                              1200
65.001 ve üzeri                              Uyuşmazlık tutarının %1,5'u (En az 1200 TL olmak üzere)

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru ücreti dışında 07.06.2023 tarihinden sonra yapılan başvurularda, başvuru ücretlerine ek olarak tebligat gideri yatırılması gerekmektedir. Bu gider, 01.01.2025 tarihinden itibaren, geçerli bir Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi beyan eden başvuranlar için 55 TL, geçerli bir Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi beyan etmeyen başvuranlar için 240 TL olarak belirlenmiştir.

6- SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA İNTİKAL EDEN BAŞVURU NASIL SONUÇLANDIRILIR?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapıldıktan sonra, başvurunuz, Komisyon raportörlerince gerekli şartları taşıyıp taşımadığının tespiti bakımından ön incelemeye tabi tutulur. Bu ön inceleme sonunda Raportörler, başvurunuzun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararını en geç 15 gün içinde verir. Eğer başvurunuzun hakemlerce incelenmesine karar verilirse başvurunuz derhal bağımsız sigorta hakemlerine iletilir ve en geç 4 ay içerisinde (taraflar aralarında anlaşarak bu süreyi uzatabilir) nihai karar verilir. Uyuşmazlık miktarı 15.000 TL ye kadar olan hakem kararları kesindir. Tutarı 15.000 TL ve üzerinde olan uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı taraflar bir defaya mahsus olmak üzere komisyon nezdinde itirazda bulunabilirler, 238.731 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda itiraz üzerine verilen karar taraflarca temyiz edilebilir.
 

Fotograf / Video Galerisi

Diğer Blog Yazıları

En güncel içerikleri, bilmediğiniz ve öğrenmek istediğiniz önemli detayları bu alandan takip edebilirsiniz.